U bent hier

Eindwerk Psycho-oncologie '14-'16: Het effect van CGT-i op slaap, levenskwaliteit, emotioneel welbevinden en hopeloosheid bij oncologische patiënten

In deze studie wilden we onderzoeken wat de effecten van cognitieve gedragstherapie bij insomnia (CGT-i) bij oncologische patiënten op slaap, levenskwaliteit, emotioneel welzijn en hopeloosheid. Insomnia kent een hoge prevalentie bij oncologische patiënten en klachten kunnen soms jaren aanslepen. Uit eerder onderzoek bleek al dat een slechte slaap geassocieerd was met een lagere levenskwaliteit en meer gevoelens van angst, depressie en hopeloosheid. CGT-i blijkt een goed alternatief voor slaapmedicatie in de behandeling van insomnia, ook bij oncologische patiënten. In deze studie wilden we de effecten van CGT-i die reeds in eerdere onderzoeken gevonden werd repliceren en stelden we ook een nieuwe onderzoeksvraag: heeft CGT-i een positief effect op gevoelens van hopeloosheid?

Methode:

Er werden in totaal 9 participanten geincludeerd. Om de variabelen te meten werd er gebruik gemaakt van de PSQI, slaapdagboek, EORT-C, HADS en BHS. Deze vragenlijsten werden zowel bij aanvang van de therapie als bij afronding ervan afgenomen.

Resultaten:

Er werd een significant effect gevonden van CGT-i op slaapkwaliteit en slaapefficiëntie. Er werd een significant effect gevonden op de symptoomschaal van de EORTC maar niet op de functionele schaal en de algemene levenskwaliteit. Verder werd een marginaal significant effect gevonden op de HADS angstschaal maar niet op de HADS depressieschaal. Er werd geen significant effect gevonden op gevoelens van hopeloosheid.

Auteur: 
Hanne Raets
Attachment: 
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!