U bent hier

Onderzoeksnota: werkhervatting na kanker.

Een aanzienlijk deel van de kankerpatiënten met een job hervat het werk na een kankerdiagnose. Volgens een Nederlandse studie bij 235 patiënten was 6 maanden na het begin van het ziekteverlof 24% weer aan het werk, na 18 maanden was dit 64% (spelten e.a. 2003). Door de betere overlevingscijfers, ten gevolge van de betere behandeling en de vroegtijdiger opsporing, zullen er in de toekomst wellicht nog meer mensen na een kankerdiagnose het werk kunnen hervatten (Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid s.d.; Kennedy e.a. 2007). 

Na een korte schets van de methode die gehanteerd wordt in het onderzoek van dit artikel wordt dieper ingegaan op de onderzoeksresultaten. Eerst komen de gevolgen van de ziekte en de behandeling aan bod. Werken wordt dan beschreven als een deel van de de identiteit van de respondenten. De respondenten verwachten dat de werkomgeving de gevolgen van de ziekte en de behandeling erkent. Ze verwachten ook dat de werkomgeving hen erkent in hun werkidentiteit. Vervolgens wordt beschreven hoe de respondenten een evenwicht proberen te vinden tussen de gevolgen van hun aandoening en de motivaties die voortomen uit hun werkidentiteit. Ze verwachten dat ook de werkomgeving zo'n evenwicht vindt. Ten slotte komen de resultaten van de werkhervatting aan bod: beschouwen de respondenten hun werkhervatting als geslaagd of mislukt?

Rommel W, Grypdonck M (2010). Werkhervatting na kanker, een onderzoeksnota. Tijdschrift voor Sociologie 2010, 31, 57-81.

 

Auteur: 
Rommel W. & Grypdonck M.
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!