U bent hier

CHi-opleiding/webinar: Meet the experts: Seksualiteit en kanker

Datum: 
17/12/2024 - 09:15 tot 15:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

De oncoseksuologie maakt ons duidelijk dat mensen en koppels op verschillende manieren reageren op de boodschap 'Het is kanker' of de boodschap 'We kunnen u niet meer genezen'. We weten ook dat de verschillende behandelstrategieën een brede impact kunnen hebben op seksualiteit en intimiteit. Omdat het merendeel van patiënten en hun partners niet zelf de stap zetten om erover te praten, is het aan de professionals om dit te doen.

Met het 4-peiler model (seksuele functie, seksuele identiteit, seksuele relatie en het seksuele lichaam) zal dr. Woet Gianotten (Nederlandse arts en psychotherapeut) toelichten hoe je dit thema ter sprake brengt. Afsluitend zal hij aandacht geven aan een aantal pragmatische aspecten van onco-seksuologische zorg. 

Verder laten we de auteurs, Marieke Colpaert en Kristel Mulders, aan het woord over de recente boeken die ze hebben geschreven rond het thema kanker en seksualiteit.

Inge De Clippeleir zal een toelichting geven over onze toolbox, die ontwikkeld werd om zorgverleners in de praktijk met dit thema aan de slag te laten gaan..

In de namiddag staan er workshops gepland en bespreken we sekualiteit bij de diagnose en behandeling van verschillende tumortypen.

We sluiten deze studiedag af met een intervisie, uitsluitend voor oncoseksuologen en psychologen olv dr. Woet Gianotten.

De studiedag zal in de voormiddag gestreamd worden. De workshops zijn enkel ter plaatse te volgen.

De deelnemers ter plaatse ontvangen een exemplaar van onze toolbox 'Kanker en seksualiteit'.

Accreditatie voor artsen werd aangevraagd.

 

Prijs: 
40
Programma: 
09:20 - 09:30 Verwelkoming
09:30 - 10:30 Effect van diagnose, kanker en behandeling op seksualiteit en intimiteit 
  Dr. Woet L. Gianotten (arts, medisch seksuoloog)
10:30 - 11:00  Pauze
11:00 - 11:20  Op de tast: Seksualiteit na kanker
  Marieke Colpaert
11:20 - 11:40 Kanker in de slaapkamer: over intimiteit en seksualiteit in tijden van kanker
  Kristel Mulders (coördinator Kankerplan, Jessa ziekenhuis, Hasselt)
11:40 - 12:00  Seksualiteit bespreken als zorgverlener: Toolbox seksualiteit oncologie
  Inge De Clippeleir (seksuologe, AZ Klina, Brasschaat en AZ voorkempen, Malle)
12:00 - 13:00  Lunch
13:00 - 15:00  Workshops rond het bespreken van seksualiteit bij:
  1. Diagnose en behandeling in het kader van urologische tumoren
  Inge de Clippeleir (seksuoloog, AZ Klina, Brasschaat en AZ Voorkempen, Malle)
  2. Diagnose en behandeling in het kader van digestieve tumoren
  Hadi Waelkens (psychologe, seksuologe, UZ Leuven)
  3. Diagnose en behandeling in het kader van gynaecologische en borsttumoren
  Hilde Toelen (seksuologe UZ Leuven)
  Kristel Mulders (coördinator Kankerplan en seksuologe, Jessa ziekehuis, Hasselt)
  4. Diagnose en behandeling in het kader van hematologische oncologie
  Dr. Woet Gianotten (arts, medisch seksuoloog)
15:00 Afsluiting
   
15:15 - 16:30  Intervisie voor seksuologen en psychologen werkzaam in oncologie door dr. Woet Gianotten

 

Betalingsinformatie: 

Een broodjeslunch is inbegrepen.

De studiedag zal in de voormiddag gestreamd worden. Als je enkel voor het online stuk wenst in te schrijven, betaal je 15 euro.

Gelieve na bevestiging van je inschrijving het inschrijvingsbedrag van 40 euro of 15 euro te betalen op rekening: BE52 778597437809

met jouw naam + seksualiteit + workshops (indien hele dag) OF webinar (indien enkel streaming).

 

 

Sprekers: 
dr. Woet Gianotten
Arts
Seksuoloog
Woet Gianotten is een Nederlandse arts-psychotherapeut en emeritus universitair hoofddocent Medische Seksuologie (in Rotterdam en Utrecht). In 2002 was hij mede-oprichter van de International Society for Sexuality and Cancer, met als doel om het thema seksualiteit en intimiteit te integreren in de oncologie en om het thema kanker te integreren in de medische seksuologie / sexual medicine. Vanaf zijn universitaire pensioen in 2006 werkte hij tot 2018 als revalidatieseksuoloog. Daarnaast was hij vooral docent seksuologie voor (para-)medische professionals. In 2017 was hij co-redacteur van het boek Cancer intimacy and Sexuality; a practical approach'.
Marieke Colpaert
In Op de tast: Seksualiteit na kanker doorbreken Marieke Colpaert en Marlies Meersman het taboe rond seksualiteit en kanker bij vrouwen. Een boek dat alle informatie over de invloed van kanker op de seksualiteit van vrouwen samenbrengt. Met het boek willen ze intimiteit tijdens en na ingrijpende ziekte met de focus op vrouwelijke kankers bespreekbaar maken. ze willen het taboe dat leeft bij zorgverleners én vrouwen met kanker en hun partner doorbreken. In het boek vind je concrete tips om dit thema bespreekbaar te maken in je relatie, oefeningen om je libido op te wekken en nog zoveel meer.
Kristel Mulders
Seksuoloog
Sociaal werker
Kristel Mulders is oncoseksuologe en coördinator van het kankerplan in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Kristel is van vooropleiding ook maatschappelijk werker. Kristel Mulders laat in haar boek ‘Kanker in de slaapkamer’ zien hoe je - in verbinding met jezelf en een eventuele partner - opnieuw tot intimiteit en vervullende seksualiteit komt.
Hadi Waelkens
Hadi Waelkens is klinisch psycholoog, seksuoloog en relatie- en gezinstherapeute op oncologie UZLeuven. Ze is EFT therapeut i.o. en heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van koppels en families in een oncologische setting. Ze is erkend systeemopleider en supervisor (BVRGS).
Hilde Toelen
Hilde Toelen is onco-seksuologe en klinisch psychologe op gynaecologische oncologie van UZ Leuven.
Inge De Clippeleir
Inge De Clippeleir is seksuologe, relatietherapeute en integratief psychotherapeute. Ze is reeds 15 jaar lid van het oncologisch begeleidingsteam van het AZ Klina en het AZ Voorkempen waar ze patiënten en hun partners begeleidt bij hun vragen/bezorgdheden/moeilijkheden op intiem/seksueel en relationeel gebied. Daarnaast ondersteunt ze zorgverleners ((begeleidings)verpleegkundigen, psychologen, artsen, palliatief support team, ...) in het bespreekbaar maken van seksualiteit en intimiteit en geeft ze hierover regelmatig opleiding.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!