U bent hier

CHi-congres: Stof tot groeien

Datum: 
22/11/2024 - 09:00 tot 17:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Datamanager, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, HR medewerker, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent

Psychosociale oncologie is een verhaal van samen. Van kruisbestuiving tussen mensen, organisaties en diensten. Van kijken door ontelbaar veel ogen. Naar dat ene, gedeelde doel: een krachtige, aandachtige psychosociale zorg voor mensen met kanker. Daarnaast is psychosociale oncologie ook een verhaal van groei. Van stappen zetten, paden effenen en richting vinden.

Tijdens ons jaarlijkse congres staan we samen stil bij dat rijke verhaal van groei. Welke weg legde de psychosociale oncologie af en welke evoluties tekenen haar? Wat zijn uitdagingen en groeikansen voor de toekomst?

Stof tot groeien dus. En reden tot feest! Want precies 20 jaar geleden werd het zaadje voor het Cédric Hèle instituut geplant. En ook ons verhaal is er één van groei, in het zorgen voor en ondersteunen van zorgverleners in de psychosociale oncologie. Van jou, van jullie dus.

Zullen we samen vieren? Zullen we samen groeien? Wees heel welkom. 

Het CHi-congres vindt plaats op 22 november 2024 in Congrescentrum Lamot Mechelen.
Inschrijven kan vanaf donderdag 5 september om 10u op deze pagina. Hiervoor moet je ingelogd zijn.

Accreditering wordt aangevraagd.

Prijs: 
0
Programma: 

                                        

09:00 - 09:15           Ontvangst
   
09:15 - 09:30 Verwelkoming
  Prof. dr. Wim Distelmans - Voorzitter CHi
   
09:30 - 09:45 Psychosociale zorg in de oncologie: de toekomst
   
09:45 - 10:30   Evoluties in de psychosociale oncologie
  Dr. Marije van der Lee - Psycholoog 
Helen Dowling instituut, Nederland
   
10:30 - 11:00 Pauze
   
11:00 - 12:15 Uitdagingen in de psychosociale oncologie
   
  Psychosociale oncologie in de eerste lijn
  Kristof Muylaert  - Stafmedewerker
Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant
   
  Patientenempowerment en health literacy in de oncologie
  Dr. Edgar Eeckman - Voorzitter 
Vzw Patient Empowerment
   
  Integratieve zorg in oncologie
  Dr. Bart Devos - Arts heelkunde, oncologie
AZ Zeno
   
12:15 - 13:45 Feestelijke lunch: warm buffet
   
13:45 - 14:15 Back to basics: de rol van vertrouwen in de zorg
  An Ravelingien - Ethica
AZ Delta
   
14:15 - 14:30 Stof tot groeien voor zorgverleners in de oncologie
  Prof. dr. Dirk De Wachter - Psychiater
KU Leuven
   
14:30 - 15:45 Sofagesprek '20 jaar Cédric Hèle instituut - Stof tot groeien' -  met muzikaal intermezzo
  Moderator: Bieke IIegems
   
  Groei door opleiding
  Prof. dr. Wim Distelmans
  Getuigenis: Bieke Maes - CHi-docent
   
  Groei door onderzoek
  Dr. Hans Neefs
  Getuigenis: Nathalie Belpame - Winnaar meest verdienstelijk onderzoek
   
  Samen groeien
  Dr. Elke Smeets
  Getuigenis: Nona Van Looy - Meest zorgzame collega
   
15:45 - 16:00 Afsluiting
   
16:00 - 17:00 Feestelijke receptie 

 

Betalingsinformatie: 

Gratis

 

Sprekers: 
prof.dr. Wim Distelmans
Wim Distelmans is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Hij pionierde in België voor de erkenning van palliatieve zorg en vocht voor het recht op euthanasie. Prof. dr. Distelmans stond als oprichter mee aan de wieg van de oprichting van de verschillende organisaties die deel uitmaken van het expertisecentrum Waardig Levenseinde w.e.m.m.e.l. Hij is o.a. voorzitter van het Forum Palliatieve Zorg, Omega en het Cédric Hèle Instituut, richtte met het UZ Brussel het eerste supportief dagcentrum TOPAZ en het consultatieteam ULteam op en bekleedt de Leerstoel ‘Waardig Levenseinde’ van deMens.nu aan de VUB. Hij is oprichter van LEIF en covoorzitter van de Federale Commissie Euthanasie. Hij is auteur van diverse buitenlandse en binnenlandse wetenschappelijke artikels.
dr. Marije Van der Lee
Psycholoog
Marije van der Lee werkt sinds 2007 bij het HDI. Naast gz-psycholoog is zij hoofd wetenschappelijk onderzoek. Ze is voorzitter van de internationale Fear of Cancer Recurrence groep van de International Psycho-Oncology Society en won onlangs de Hanneke de Haes award voor haar verdiensten in de psycho-oncologie. Per 3 juni 2020 is Marije benoemd tot bijzonder hoogleraar en bekleedt zij de leerstoel ‘Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie’ bij Tilburg University. Ze wil klinische psycho-oncologische interventies in de komende vijf jaar personaliseren en beschikbaar maken voor alle kankerpatiënten die risico lopen op het ontwikkelen van complexe psychische stoornissen. Zo wil ze de kloof tussen onderzoek en praktijk verkleinen. In onderzoek (RCT’s) wordt er vaak gekeken naar homogene groepen met één probleem. De praktijk is echter veel complexer. Er is een betere vertaalslag nodig van onderzoek naar praktijk, waarbij behandelingen zoveel mogelijke evidence-based zijn, maar ook afgestemd op de persoon die voor je zit.
Kristof Muylaert
Kristof heeft als verpleegkundige zowel ervaring in de ziekenhuiscontext (UZ Leuven) als in de eerstelijnszorg (Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant). Zijn passie voor palliatieve en oncologische zorg zette hij verder in de eerstelijn als domeinverantwoordelijke Palliatieve zorg en oncologie. Daarnaast is hij als stafmedewerker op de dienst zorgkwaliteit ook bezig met innovatieve zorgprojecten binnen de ruimere context van de eerstelijnszorg. Denken we maar aan thuishospitalisatie oncologie, casemanagement, samenwerkingsmodellen loontrekkenden en zelfstandige thuisverpleegkundigen, buurtteamwerking,…
dr. Edgar Eeckman
Edgard Eeckman is voorzitter van de vzw Patient Empowerment. Van 2005 tot 2022 was hij directeur communicatie van het UZ Brussel. Daarvoor was hij enquêteur, journalist, hoofd van de communicatiedienst en woordvoerder van het Belgische Rode Kruis en communicatieadviseur. Hij studeerde toegepaste communicatie, behaalde een D-diploma en later een master in communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Edgard behaalde ook een doctoraat in media- en communicatiewetenschappen over macht in de relatie patiënt-arts en doceert over patient empowerment aan verschillende onderwijsinstellingen. Hij publiceerde boeken over communicatie, communicatie in de gezondheidszorg en patiënt empowerment.
Bart Devos
Dr. Bart Devos is heelkundig chirurg in het AZ Zeno en bezieler van het project 'Pluszorg' voor oncologische patiënten. Z Zeno start een nieuw “Pluszorg traject” op in het kader van verbindende integrale zorg voor oncologische patiënten. Boven de klassieke behandeling wil dit medisch begeleid zorgtraject de patiënt ondersteunen in zijn levenskwaliteit en de soms hinderende nevenwerkingen van de oncologische behandelingen verzachten met complementaire therapieën zoals acupunctuur, osteopathie, voedingsadvies,….
Ann Ravelingien
An Ravelingien werkt als beleidscoördinator rond ethiek en patiëntenparticipatie in AZ Delta. An Ravelingien is sinds 2011 bestuurslid bij de Maakbare Mens. In 2006 behaalde ze een doctoraat in de wijsbegeerte met een scriptie over de ethiek van xenotransplantatie. Nadien bleef ze geruime tijd als onderzoeker en lesgever verbonden aan de UGent, en meer bepaald aan het Bioethics Institute Ghent.
prof.dr . Dirk De Wachter
Prof. Dr. Dirk De Wachter is psychiater. Hij is expert in systeem- en gezinstherapie. De Wachter is een veelgeprezen auteur. Hij schreef diverse bestsellers, waaronder het maatschappijkritische 'Borderline Times', 'Liefde. Een onmogelijk verlangen?' en 'Museum Dirk De Wachter'.
dr.Hans Neefs
Hans Neefs (PHD Sociologie - Katholieke Universiteit Leuven) werkt als expert kankerzorg bij het beleidsteam van Kom op tegen Kanker. Zijn interesse gaat uit naar een aantal thema's in de oncologische zorg zoals nazorg, psychosociale zorg, de zorg voor jongeren met kanker (AYA), en transmurale zorg. Hij publiceerde samen met anderen rapporten over kanker en seksualiteit (2022), thuishospitalisatie (2021), AYA zorg (2018), zorgen na kanker (2017), pijn bij kankerpatiënten (2016), mantelzorg (2015), slechtnieuwscommunicatie (2014). Op Europees vlak is hij actief binnen de werkgroep Patiëntondersteuning van de Association of European Cancer Leagues (ECL).
dr. Elke Smeets
Elke Smeets is doctor in de psychologie. Zij is één van de internationale experts rond zelfcompassie en gaat vanuit de positieve psychologie telkens op zoek naar hoe veerkracht te versterken. Elke is bij de eerste lichting gecertificeerde Mindful Self-Compassion trainers in de wereld en verzorgt trainingen en masterclasses in binnen- en buitenland. In samenwerking met Professor Kristin Neff doet Elke onderzoek naar de voordelen van zelfcompassie. Naast haar werk voor de Universiteit Maastricht, is ze als directeur opleidingen binnen Allegre verantwoordelijk voor de inhoudelijke coördinatie van de opleidingen die binnen Allegre gegeven worden. Daarnaast doet ze therapie en coaching in de groepspraktijk in Hasselt en verzorgt ze trainingen in ACT, positieve psychologie en Mindful Selfcompassion.
Bieke Maes
Bieke Maes is klinisch psychologe en werkt sinds 1996 als ziekenhuispsychologe en psychotherapeute in ZNA Jan Palfijn. Ze volgde een opleiding cliëntgerichte en experiëntiële therapie en opleidingen hypnotherapie en EMDR. Als oncopsychologe is ze werkzaam op de diensten algemene oncologie, borstkliniek en palliatief support team. Bieke geeft voor het Cédric Hèle instituut tal van opleidingen rond communicatie, systeemgericht werken, supervisies, intervisies en praktijkbegeleidingen binnen de opleiding Psycho-Oncologie. Ze is tevens lid van de raad van bestuur van het Cédric Hèle instituut.
Nathalie Belpame
Nathalie Belpame is AYA Project-onderzoekscoördinator in het Kankercentrum UZ Gent. Daarnaast is zij doctorandus aan het UCVV Gent waar ze onderzoek doet naar het psychosociaal traject van AYA’s en van AYA-overlevers van kinderkanker. Ook is zij bestuurslid van Care4AYA vzw (www.care4aya.be). Deze vzw zet zich in om de zorg voor AYA’s en naasten te verbeteren tijdens en na de behandeling.
Nona Van Looy
Sociaal werker
Nona werkt sinds 2016 in het AZ Herentals als sociaal werker op het oncologisch daghospitaal. In het verleden heeft ze deze functie gecombineerd met lesgeven aan toekomstig zorgkundigen in het VSPW Mol en een vlinderfunctie op sociale dienst. Sinds een jaar maakt ze deel uit van zowel onco- als palliatief support team. In 2020 werd Nona verkozen tot meest zorgzame collega in de oncologie.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!