Palliatieve zorg onder druk: letterlijk of figuurlijk?
Het lijkt alsof het in palliatieve zorg vaak moeilijker wordt om ‘de beste zorg’ om te zetten in daden. De tijdsgeest van absolute maakbaarheid, een zorgconcept bij patiënten en hun omgeving over hoe vandaag een goede dood is of zou moeten zijn: het geeft soms spanning en druk.
We weten al langer dat patiënten soms zorg weigeren, en daardoor – in onze ogen – meer lijden dan wij zelf wenselijk achten. De patiënt houdt soms een gesprek over het levenseinde af, want immunotherapie zal er immers voor zorgen dat het levenseinde nog veraf is. Of familie duwt van bij de opstart in een richting die je zelf niet wil, bijvoorbeeld bij palliatieve sedatie. Het komt voor dat familie verhaasting van het sterven willen, om verschillende redenen. Of dat ze een proces van ‘waken’ en afscheid nemen van de stervende, enkel als een onnodige ervaring omschrijven.
Hoe kan je jezelf staande houden in zulke moeilijke situaties die veel druk geven? Die tot morele spanning kunnen leiden bij jezelf? Hoe buig je dit discomfort als zorgverlener om tot hernieuwde professionaliteit? Hoe blijven we in communicatie met patiënt en zijn omgeving? Met respect voor de eigen competenties en grenzen? Hoe kom je samen tot een aanpak, die toch verbinding inhoudt en conflicten niet laat escaleren? Hoe kan ik evenwichtig mijn koers van hulpverlening bepalen?
In deze opleiding van vier halve dagen proberen we de puzzelstukken van verbinding samen te leggen: crisis herkennen, pro-actief over eigen visie spreken, patiënten en hun omgeving en zorgverleners samenbrengen, in communicatie over het eigen zorgconcept. Door spreiding van de vormingsmomenten beogen we een proces bij jezelf, in je team en in de eigen praktijk op gang te brengen.
Data:
- Donderdag 16 februari 2023
- Donderdag 20 april 2023
- Donderdag 28 september 2023
- Donderdag 9 november 2023
Duur: 13.30u tot 16.30u
Docent: Walter Rombouts, klinisch psycholoog, en als hulpverlener in verschillende contexten en teams werkzaam (o.a. 15 jaar in het Palliatief support team UZ Leuven). Actueel is hij trainer in Perspectief te Holsbeek.
Kostprijs: 280 euro
vooraf te storten op rekening BE82 7364 0127 0068 van Panal met de mededeling ‘DRUK/2023 + naam deelnemer’
Accreditering voor artsen aangevraagd in rubriek 6 (ethiek en economie)