U bent hier

Kom Op tegen Kanker: Persbericht: "Problemen na kankerbehandeling onderbelicht en onderschat"

Kom op tegen Kanker verzamelt getuigenissen op zorgennakanker.be


Brussel, 4 juni 2016 – Een succesvolle kankerbehandeling is altijd goed nieuws, maar daar stopt het niet voor de patiënt. Al te vaak voelen patiënten zich na hun behandeling aan hun lot overgelaten, omdat zowel de steun uit hun omgeving als de professionele hulp dan dikwijls wegvalt. Nochtans zijn heel wat fysieke, psychosociale en financiële problemen niet van de baan of duiken ze zelfs dan pas op. Via zorgennakanker.be wil Kom op tegen Kanker zoveel mogelijk getuigenissen verzamelen om op basis daarvan voorstellen voor een betere zorg te formuleren. Enkele ex-patiënten nemen het voortouw, zodat ook anderen hun verhaal durven te doen. “Ik dacht dat ik de enige was die jaren na de behandeling nog altijd kampte met zoveel problemen,” klinkt het.

De behoefte aan informatie en begeleiding bij ex-kankerpatiënten blijft groot na hun behandeling. Kom op tegen Kanker wil zoveel mogelijk getuigenissen verzamelen en analyseren om een duidelijker zicht te krijgen op de problemen waarmee ex-patiënten worstelen. Op zorgennakanker.be kunnen ex-patiënten een vragenlijst invullen en hun ervaringen delen, eventueel anoniem. Uiteraard kunnen ze hun verhaal ook kwijt via het gratis nummer van de Kankerlijn 0800/35.445.

Hans Neefs, expert Kankerzorg, Kom op tegen Kanker: ‘De problemen na afloop van de behandeling zijn zwaar onderschat en blijven vaak onderbelicht. Patiënten kunnen bijvoorbeeld vaak dan pas starten met de verwerking, omdat ze ervoor in overlevingsmodus zaten. Terwijl de omgeving opgelucht is en zo snel mogelijk de knop omdraait, slagen veel patiënten daar niet onmiddellijk in en hebben ze vaak het gevoel er in deze periode alleen voor te staan. We hopen uit die getuigenissen een aantal aanbevelingen te halen, zodat hun situatie kan verbeteren. Want ook na hun behandeling hebben patiënten recht op de beste zorg.’

Uit internationaal onderzoek en binnenkomende vragen bij de Kankerlijn blijkt dat (ex-)kankerpatiënten na de behandeling vaak nog lang met fysieke, psychosociale en financiële problemen worstelen. Een grote groep blijft jaren na de behandeling worstelen met angst- en depressieve gevoelens, pijn, vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen. Daarnaast moeten ze hun verleden als kankerpatiënt een plaats geven en dat zorgt voor twijfels. Zo vragen sommige ex-patiënten zich af of ze hun kankerverleden zouden vermelden bij sollicitatiegesprekken of het afsluiten van een verzekering. Ook de periodieke controles in het ziekenhuis zorgen voor heel wat spanning en angst. De vrees dat de ziekte terugkeert beheerst vaak het leven van ex-patiënten.

Ze hebben dikwijls het gevoel dat ze alleen staan met deze vragen en angsten. Ann Sirou is één van de getuigen die het voortouw neemt, opdat ook anderen het gemakkelijker zouden hebben om hun verhaal te delen. En zodat ze weten dat ze niet alleen zijn.

‘Dat er van mijn borst maar een klein stukje overblijft is het minste,’ vertelt Ann Sirou, 51 jaar en ex-borstkankerpatiënte, ‘de arm waarvan de okselklieren zijn verwijderd bezorgt me veel méér en dagelijks last. Bovendien kamp ik door de hormoonpillen met overgewicht, gewrichtspijnen, haar dat op de verkeerde plaatsen groeit, enzoverder. En dan is er nog de angst om na een loopbaan als zelfstandige plots werk te moeten zoeken. Ik heb geen idee welke job ik moet vinden met mijn vermoeidheid en die onbruikbare arm. En dan zegt je omgeving: “En nu, dubbel genieten van het leven, hé!”’

Sandra Raaffels, 45 jaar, kreeg jaren geleden al te horen dat haar behandeling tegen eierstokkanker succesvol beëindigd was. ‘Vier jaar later heb ik contact opgenomen met de psycholoog van de afdeling oncologie, omdat ik zoveel last had van concentratieproblemen, vermoeidheid en nog heel wat andere kwaaltjes’, getuigt Sandra Raaffels. ‘Hij heeft mij doen inzien dat ik niet de enige was die jaren na de behandeling nog altijd met problemen kampte. Ik dacht dat ik een uitzondering was, maar dat bleek niet te kloppen. Het is niet omdat we kankervrij zijn, dat we ook goed in ons vel zitten.’

(Ex-)patiënten die hun verhaal willen doen, kunnen dat op zorgennakanker.be of ze kunnen bellen naar het gratis nummer van de Kankerlijn op 0800/35 445.

 

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!