U bent hier

Kom op tegen Kanker lanceert oproep rond slechtnieuwscommunicatie

Het slechtnieuwsgesprek is een cruciaal scharniermoment in het zorgtraject van de patiënt, met een grote impact op het verdere verloop ervan.

Daarom is het enorm belangrijk dat het slechtnieuwsgesprek goed wordt gevoerd, zo niet bestaat het risico dat patiënten blijven zitten met vragen en zorgen, ze de mededeling cognitief en emotioneel niet goed verwerken en de verdere communicatie en vertrouwensrelatie met de zorgverleners wordt gehypothekeerd. Uit de 455 getuigenissen van patiënten en naasten die Kom op tegen Kanker in najaar 2013 heeft verzameld kwamen een aantal knelpunten in de huidige praktijk van slechtnieuwscommunicatie naar voren.

Met deze call wil Kom op tegen Kanker in Vlaanderen een stap vooruit zetten om via 4 onderzoeks- en pilootprojecten de slechtnieuwscommunicatie in de alledaagse praktijk verder te verbeteren vertrekkend vanuit de aanbevelingen geformuleerd in het rapport en de bijhorende folder met betrekking tot slechtnieuwscommunicatie: http://www.komoptegenkanker.be/slechtnieuws

 

1/Verbetertrajecten slechtnieuwscommunicatie in ziekenhuizen

2/Ontwikkeling van communicatierichtlijnen voor de definitieve diagnose

3/ Onderzoek naar hulpmiddelen voor slechtnieuwscommunicatie

4/ Training en coaching van stagebegeleiders van toekomstige zorgverleners

 

Meer informatie en indienen kan via http://www.komoptegenkanker.be/vraag-steun-voor-uw-zorgproject

 

De deadline voor het indienen van projecten is 30 september 2016, 12u.

 

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!