U bent hier

Kom op tegen Kanker lanceert 16de Dag tegen Kanker

Het gele lintje als teken van solidariteit op 15 oktober Hartverwarmende activiteiten in heel Vlaanderen

(Brussel, 13 oktober 2015) Op donderdag 15 oktober organiseert Kom op tegen Kanker voor de 16de keer de Dag tegen Kanker. Meer dan 100 Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen en campussen nemen deel aan deze actie en leggen hun kankerpatiënten extra in de watten. Honderden vrijwilligers van Kom op tegen Kanker delen gele solidariteitslintjes uit aan ziekenhuisbezoekers. Ook duizenden professionals van zorgorganisaties en gemeenten spelden het gele lintje op. Het grote publiek kan zijn verbondenheid tonen via www.dagtegenkanker.be.

Elke dag horen gemiddeld meer dan 100 Vlamingen dat ze kanker hebben. Een ziekte die fysiek en psychisch erg ingrijpend is voor de patiënten. Voor hun naasten is het een verwarrende en moeilijke periode. Kom op tegen Kanker komt het hele jaar op voor de belangen van de kankerpatiënt, dag in dag uit. Op 15 oktober vragen we uitdrukkelijk aandacht voor mensen met kanker en de strijd die ze elke dag leveren. 

Door op de Dag tegen Kanker het gele lintje te dragen, toont u uw medeleven en verbondenheid met kankerpatiënten en hun naasten. Honderden vrijwilligers in Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen spelden dit bezoekers op. De personeelsleden van ziekenhuizen, tal van gemeenten en zorgorganisaties zoals het Wit-Gele Kruis, Familiehulp of Landelijke Thuiszorg tonen zich die dag tevens solidair. U ontdekt de deelnemende ziekenhuizen, gemeenten en zorgorganisaties hier, een overzicht van alle activiteiten vindt u hier. Hieronder vindt u een impressie van activiteiten in heel Vlaanderen en Brussel.

In de provincie Antwerpen kunnen in het Zorghotel Drie Eiken (UZA) kinderen met kanker en hun ouders cupcakes maken met Sarah van Ketnet. Maar ook koken met Jeroen De Pauw en Jaro & Hanne staat op de planning. Frank Deboosere, campagneleider van Kom op tegen Kanker, brengt er in de namiddag een bezoek. In het Sint Maarten ziekenhuis in Duffel kan u ’s avonds terecht voor een informatieavond rond preventie en behandeling van longkanker.

In de de Kempen verwelkomt het AZ Turnhout u met verschillende koffiehoekjes, diverse verwensessies, een yoga- en meditatie-sessie. Barbara Dex en Marc Michils, algemeen directeur van Kom om op tegen Kanker, komen daar patiënten een hart onder de riem steken. In het AZ Herentals kom dan weer Margriet Hermans op bezoek, zijn er ook verwensessies en workshops rond stramienhaken, yoga of mindfulness. Een praatcafé en rondleidingen in de apotheek en afdeling radiologie vervolledigen het programma.

In de provincie Oost-Vlaanderen staat het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas klaar met een workshop bloemschikken, een ‘Look Good, Feel Better' sessie en een taartenbuffet in het oncologisch dagziekenhuis. Het Sint-Vincentius ziekenhuis in Deinze programmeert een waaier aan activiteiten waaronder relaxerende handmassages, een ‘Look Good, Feel Better' sessie, een rondrijdend taartenbuffet, voedingsadvies met ‘gezonde proeverijen’ en een praatcafé.

In de provincie West-Vlaanderen kan u de Dag tegen Kanker onder andere mee beleven in het AZ Delta ziekenhuis in Roeselare dankzij een workshop schoonheidsverzorging ‘Look Good, Feel Better', aromatherapie, klankschaalrelaxatie of met een gezonde smoothie en een heerlijk gebakje. De Sint-Jozefskliniek in Izegem organiseert workshops bloemschikken en wenskaarten maken, maar stelt ook een gezichts-, hand- of voetverzorging voor. 

In de provincie Vlaams Brabant stelt het UZ Brussel verschillende infosessies voor. Thema’s zoals de heelkundige behandeling van huidtumoren of innovatieve technieken in radiotherapie staan op het agenda. Deze worden aangevuld met workshops rond mindfulness, herbalanceringsmassage of schoonheidsverzorging. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en Prof. dr. Marc Van Noppen, algemeen directeur UZ Brussel, openen er om 9u30 de dag. Ook Prof. dr. em Jean-Jacques Cassiman, voorzitter van Kom op tegen Kanker en ondervoorzitter Prof. dr. Jacques De Grève zijn er aanwezig.

In de provincie Limburg plant het Jessa Ziekenhuis verwennerij waaronder een bezoek van Dana Winner in de namiddag, koffie en gebak en massagesessies. Maar ook diverse sessies rond vermoeidheid en schoonheidsverzorging Look good, Feel Better. Marc Michils, algemeen directeur van Kom om op tegen Kanker, speldt er in de namiddag gele lintjes op.

 

(Einde persbericht)

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij volgende regiocoördinatoren:

 

Antwerpen : Hilde Van Derkrieken, 03/213.13.44, hilde.vanderkrieken [at] tegenkanker.be ()

 

Kempen : Vifke Daamen, 0475/68.11.69, viv.daamen [at] tegenkanker.be ()

 

West-Vlaanderen : Stephanie Decoene, 09/267.46.56, stephanie.decoene [at] tegenkanker.be ()

 

Vlaams-Brabant : Hubert Bosmans, 02/225.83.14, hubert.bosmans [at] tegenkanker.be

 

Limburg : Simone Verbaken, 02/225.83.15, simone.verbaken [at] tegenkanker.be ()

 

Oost-Vlaanderen : Peter Bruggheman, 09/267.46.51, valerie.muylle [at] tegenkanker.be

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!