U bent hier

Jaarcijfers Tabakstop: elke dag meer dan 50 contacten tussen rokers en tabakologen Tabakstop

In 2015 werd bijna 20.000 keer een beroep gedaan op één van de diensten van Tabakstop. Het aantal bezoekers van de website stijgt (230.000 in 2015). 80% van de rokers weet van het bestaan van deze gratis rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker af. Zonder hulp slagen 3 à 5% van de stoppogingen. Met hulp stijgen slaagkansen sterk. Rokers die willen stoppen – of zouden moeten om recht te hebben op de terugbetaling van een medische behandeling – kunnen gratis terecht bij Tabakstop - www.tabakstop.be – www.kanker.be 

De bekendheid van Tabakstop

In 2015 wisten 80% van de rokers met stopintentie af van het bestaan van de gratis hulplijn (bron: de jaarlijkse rookenquête van de Stichting). De bekendheid ligt lager bij de laagste socio-economische klasse (68%) en in Brussel (66%). De verplichte vermelding van Tabakstop op de sigarettenverpakking wordt door de helft van de bellers als bron van kennis van het nummer 0800 111 00 genoemd. Vanaf mei 2016 zal in het kader van de toepassing van de nieuwe EU richtlijn op tabaksproducten het nummer van Tabakstop ook vermeld staan op de roltabak.

Profiel van de contacten

Terwijl ongeveer evenveel mannen als vrouwen spontaan naar de lijn belden, laten meer vrouwen (61%) dan mannen (39%) zich gratis coachen via telefoon door een tabakoloog van Tabakstop.
Op het totaal van begeleide mensen heeft 18% meer dan 5 stoppogingen achter de rug en 71% heeft al 1 à 4 stoppogingen gedaan vooraleer zich intensief te laten begeleiden door Tabakstop. 46% van de coachings betreft zware rokers die meer dan 20 sigaretten per dag roken.

Stijgend aantal webbezoeken, verslavingstest erg populair

De site van Tabakstop is dé referentiesite rond stoppen met roken voor het grote publiek en haalde bijna 230.000 unieke bezoekers in 2015. Dit is een groei van 22% t.o.v. het jaar 2014. Het valt op dat het aantal bezoeken piekt op maandag. Net zoals bij de goede voornemens na Nieuwjaar denken rokers vooral vlak na het weekend aan een verandering van levensstijl.
De verslavingstest op de site werd zo’n 102.000 keer ingevuld. Aan de hand van enkele simpele vragen bepaal je er je niveau van verslaving mee. 

Meer rookstophulp nodig

Een verslaving aan nicotine is bijzonder moeilijk te overwinnen en Tabakstop helpt er echt bij. Op het einde van de begeleiding is 45% van de deelnemers gestopt met roken en na 12 maanden is dat nog steeds 23%, veel hoger dus dan de 3 tot 5% hierboven vermeld. 
Indien levensstijl bepalend wordt voor terugbetalingen – een debat dat op dit moment voor het eerst openlijk gevoerd wordt – pleit Tabakstop nog harder voor meer inspanningen van de overheid op vlak van rookstopbegeleiding.

Bekijk hier het volledige jaarverslag 2015 van Tabakstop.

 
Interesses: 
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!