U bent hier

Implementatie van een transmuraal zorgpad voor alleenstaande patiënten met kanker

SEL GOAL heeft i.s.m.Kom op tegen Kanker een transmuraal zorgpad ontwikkeld met als doel om in Groot-Leuven (stad Leuven, Wijgmaal, Wilsele, Kessel-Lo, Heverlee), Herent en Kortenberg het bestaande zorgaanbod op een structurele manier op elkaar af te stemmen zodat de alleenstaande kankerpatiënt beroep kan doen op een gecoördineerd zorgaanbod in zijn thuisomgeving dat maximaal afgestemd is op zijn behoeften en dat van zijn mantelzorger(s).

Na een grondige voormeting heeft een multidisciplinaire werkgroep het zorgpad stap voor stap uitgewerkt, rekening houdend met informatie uit literatuur en feedback van (ex-)kankerpatiënten, lotgenotengroepen en zorgverleners. Het project gaat in de praktijk aan de slag met de bevindingen van Professor Reginald Deschepper (2013) op basis van het onderzoek “Noden van alleenstaande in de thuiszorg: de visie van alleenstaande patiënten met kanker en hun zorgverleners”. Voor alleenstaande patiënten met kanker en hun mantelzorgers is het vaak moeilijk een zorgnetwerk te creëren dat aansluit bij hun persoonlijke zorgbehoeften en noden. Uit de praktijkervaring blijkt dat alleenstaande kankerpatiënten vaak onvoldoende gebruik maken van het thuiszorgaanbod. Bovendien zijn de noden van alleenstaande patiënten met kanker veranderlijk doorheen het ziekteproces. Zo kan een patiënt bij aanvang zich voldoende ondersteund voelen door zijn omgeving maar in de loop van het ziekteproces merken dat de nevenwerkingen zwaarder doorwegen dan verwacht en zich hierdoor kwetsbaarder voelen.

Door een betere en structurele coördinatie en communicatie willen we vermijden dat deze patiënten door de mazen van het hulpverleningsnet glippen. We willen verder bouwen op de goede zorg die door de verschillende zorgverleners wordt verleend in de thuisomgeving van de patiënt. We willen de zorg optimaliseren zodat we er kunnen zijn voor de patiënt op cruciale momenten tijdens en na de behandeling. Daarom streven we naar:

  • VLKeen vraag-gestuurde zorg met aandacht voor de wensen/behoeften van de patiënten en mantelzorger(s);

  • aandacht voor het opvolgen van kwetsbare patiënten en het inventariseren, activeren en ondersteunen van hun netwerk.

Zo kiest de patiënt een vaste contactpersoon zowel binnen het ziekenhuis als binnen de eerste lijn, kan een patiënt met een heel beperkt netwerk beroep doen op een opgeleide vrijwilliger van Kom op tegen Kanker die aan huis komt, enzovoort. Het e-zorgplan wordt gebruikt als tool om de communicatie tussen het multidisciplinaire transmurale team te bevorderen.

Een eerste versie van het zorgpad werd tijdens de kick-off op 14 januari 2016 aan het brede publiek voorgesteld. Het zorgpad wordt geïmplementeerd op 1 februari 2016. Het project heeft een duurtijd van 24 maanden en loopt nog tot eind november 2016.

Indien u een patiënt ziet die alleenstaand is met kanker en in de bovenvermelde regio woont, dan kan steeds contact opnemen met Kristien Cremie zodat we de patiënt kunnen includeren in het zorgproject.

Contactgegevens:
Projectcoördinator: Kristien Cremie
kristien.cremie [at] selgoal.be of 016 301 434

Referentie:
Deschepper, R. (2013). Eindverslag project Kom op tegen Kanker: Noden van alleenstaanden in de thuiszorg: de visie van alleenstaande patiënten met kanker en hun zorgverleners (NoAK1). Brussel: Vlaamse Liga tegen Kanker.

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!