U bent hier

Chronic care schiet uit de startblokken

Chronic care, één van de grote hervormingen binnen volksgezondheid is uit de startblokken geschoten. De eerste pilootprojecten schieten uit de grond en op lokaal niveau worden reeds consortia gesloten met de ziekenhuizen. Er wordt ook de vraag gesteld aan lokale psychologen om te participeren.

Wat is Chronic care?

De komende jaren zullen we als samenleving geconfronteerd worden met een stortvloed aan chronische zorg die we zullen moeten opvangen. Om dit te doen zullen we meer moeten nadenken in modellen van geïntegreerde zorg en multidisciplinair moeten samenwerken over schotten en sectoren heen. Om deze uitdaging het hoofd te kunnen bieden hebben de federale en regionale overheden de handen in elkaar geslaan en chronic care gestart. De bedoeling is om in een periode van 5 jaar op lokaal niveau pilootprojecten te laten lopen die kunnen experimenteren met nieuwe zorgmodellen om chronische zorg op te kunnen vangen. Meer informatie kan je vinden bij Chronic care(externe link)

Welk belang hebben psychologen hierbij?

Klinisch psychologen zijn betrokken in de begeleiding en behandeling van de meeste chronische ziekten. Ze zijn niet meer weg te denken uit de multidisciplinaire equipes die de zorg van morgen voor deze problematieke zullen uitmaken. Chronische zorg wordt immers breed gedefinieerd in deze hervorming en omhelst alle problematieken die langdurige zorg vragen: lichamelijke (vb. kanker of astma), neuro - degeneratieve (Parkinson of dementie), maar ook mentale aandoeningen (psychose of depressie). We roepen dan ook alle collega's op om mee te werken aan de verschillende consortia en te participeren aan de regionale psychologenkringen die in de komende maanden van start zullen gaan. 

Concrete oproep voor psychologen in het Leuvense

In de regio Leuven is er reeds een consortium gevormd van verschillende actoren rond de ziekenhuizen UZLeuven en Heilig Hart om mee te kunnen dingen naar de pilootprojecten. Men zoekt nog naar psychologen uit de regio om mee in de stuurgroep van dit consortium te zitten. In afwachting van de oprichting van de regionale psychologenkring Leuven zijn we dus op zoek naar collega's in het Leuvense om hierin te investeren en liaison te vormen met het bestuur van VVKP. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met Koen Lowet, via koen.lowet [at] vvkp.be

Origineel bericht:  http://www.vvkp.be/nieuwsbericht/chronic-care-schiet-uit-de-startblokken

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!