U bent hier

Rapport: Diversiteit in gezondheid en gezondheidszorggebruik: analyse van de data uit de Belgische gezondheidsenquête

De gezondheid van een individu en de gezondheidszorgen die hij of zij zoekt (en al dan niet krijgt), worden bepaald door een brede waaier aan factoren. In een maatschappij die op iets meer dan een halve eeuw tijd grondig is veranderd op sociaal, economisch, en cultureel vlak, zijn ook de factoren die gezondheid en gezondheidszorg bepalen mee gediversifieerd. In de superdiverse samenleving van vandaag houden hulpverleners, in een ideale situatie, rekening met wat het leven van een individu mee bepaalt: niet alleen de culturele, religieuze, etnische achtergrond, maar ook het niveau van scholing, inkomen, hoe een persoon woont, gender, seksuele voorkeur, tewerkstelling,… 

Om op maatschappelijk niveau inzicht te krijgen in de impact van de verschillende factoren op gezondheid en gezondheidszorg, is het belangrijk dat in grootschalige dataverzamelingen 1) rekening gehouden wordt met het bevragen van deze factoren, op een gestructureerde en zo uniform mogelijke manier, en 2) de beschikbare data voor deze verschillende determinanten ook geanalyseerd worden vanuit een diversiteitsdenken. 

Kom op tegen Kanker neemt in het vijfjarenplan 2017-2021 diversiteit expliciet op in de strategische doelstellingen. De organisatie neemt hiertoe initiatieven die leiden tot een gezondheids- en welzijnszorg die beter afgestemd is op de superdiverse samenleving. Zo ondersteunde Kom op tegen Kanker het project dat voorligt in dit rapport, waarin diversiteit in gezondheid en gezondheidszorg wordt geanalyseerd in de data van de nationale gezondheidsenquête (HIS-data). 

Met dit rapport willen we hulpverleners ondersteunen met cijfermateriaal rond diversiteit in de Belgische en Vlaamse context, gekaderd in een theoretische en conceptuele benadering van diversiteit, en aangevuld per hoofdstuk met een overzicht van recente internationale en nationale resultaten uit de literatuur. We hopen dat het rapport dat voorligt hulpverleners kan informeren over het thema en hen kan inspireren in de richting van zorg die beter afgestemd is op de diversiteit in de patiëntenpopulatie. 

Auteur: 
dr. Kaatje Van Roy, prof. dr. Stéphanie De Maesschalck, dr. Veerle Vyncke, Carlotta Piccardi & prof. dr. Sara Willems
Attachment: 
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!