U bent hier

Online en groepstherapie MBCT helpen tegen stress en depressie bij kanker

Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) is effectief tegen angst en depressieve klachten (distress) onder kankerpatiënten. Dat is de conclusie van de recent uitgevoerde BeMind studie. Het Helen Dowling Instituut (HDI) ontwikkelde een online MBCT therapie omdat kankerpatiënten niet altijd kunnen of willen reizen voor face-to-face hulp op een fysieke locatie.

Over MBCT bij kanker

In Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) krijgen patiënten door middel van verschillende oefeningen inzicht in hun automatische denk- en gedragspatronen die angst en depressieve klachten in stand houden of vergroten. De therapie bestaat onder andere uit ademhalingsoefeningen en aandacht voor lichamelijke reacties op angst en stress. MBCT wordt al gebruikt in individuele en groepstherapie bij het HDI (Morgen is Nu). Om ook cliënten vanuit huis en in eigen tijd te helpen, ontwikkelde het HDI een online variant van MBCT tegen angst en depressieve klachten.

BeMind studie naar effectiviteit online MBCT

Onder leiding van dr. Marije van der Lee (Helen Dowling Instituut) en Prof. Anne Speckens (Radboudumc Centrum voor Mindfulness) voerden promovendi Félix Compen en Else Bisseling een onderzoek uit naar de effectiviteit van online MBCT in een groep patiënten met verschillende tumortypen, in verschillende stadia, maar allemaal met een behoefte aan psychische ondersteuning. In totaal werden 245 patiënten geloot over drie groepen: individueel op afstand begeleide online MBCT, groeps-MBCT of een wachtlijst-controlegroep waarin patiënten gebruikelijke zorg ontvingen naar eigen keuze.

Resultaten BeMind studie

De mate van psychische klachten bleef gelijk in de wachtlijst-controlegroep die gebruikelijke zorg ontvingen, maar daalde significant na MBCT in de vorm van online therapie of groepstherapie op locatie. Uit ander onderzoek, gepubliceerd in ACTA Oncologica, blijkt dit effect op de langere termijn aan te houden. Voortijdig stoppen met de interventie kwam vaker voor in de online MBCT dan in de groep, maar online MBCT was daardoor niet minder effectief. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of een combinatie van online en groeps-MBCT (ook wel blended care genoemd) ook effectief is en kan helpen om uitval tijdens de behandeling te verminderen.

Naar aanleiding van de resultaten van de BeMind studie is een artikel in het Journal of Clinical Oncology verschenen.

Het HDI heeft al een online therapie gebaseerd op MBCT, gericht op ernstige vermoeidheid na kanker: Minder Moe bij Kanker.

Auteur: 
Helen Dowling instituut
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!